Radikalt Nytårsstævne – Tine Aurvig-Huggenberger

9 01 2010

Tine Aurvig-Huggenberger og Niels Due JensenHvordan får vi den tunge ende af arbejdsmarkedet med?

Missede desværre starten, men fik at vide at hun startede med at definere den tunge ende af det danske arbejdsmarked.

Danmark kendetegnes ved at alle der ikke arbejder, forsørges. Prisen for denne model er et af verdens højeste skattetryk, skal ud over skat til børnehave, folkeskole, SU, hjemmepleje mm. Betale til ledighed.

Der kommer flere ældre og færre unge til at løfte dette. Og den finansielle krise har kun gjort det værre – vi har ikke råd til at forsøge en større andel uden arbejde. Vi skal øge arbejdsstyrken og få den tunge ende med.

Og tallene hænger sammen. Når antallet af efterlønnere falder, så stiger antallet af pensionister osv.

Vi kan se at arbejdsstyrken reduceres meget markant – og vi lever i Danmark af at alle der kan arbejde, skal arbejde. Det er forudsætningen for den velfærdsmodel vi har bygget op. Så hvis vi skal have rettet op, så er det nødvendigt at vi får reduceret sygefraværet.

Vi skal se på syge på en ny måde. Vi er nødt til at gøre op med at sygdom er en privatsag!

Når vi kan se at der er en lige linje af antallet af syge og over til antallet af folk på førtidspension, så er vi nødt til at gøre noget.

Tine Aurvig-HuggenbergerDet er også et problem med de mennesker som læser og skriver dårligt (en halv million). Læsesvage tildeles i langt højere grad førtidspension eller går tidligere på efterløn. Vi bør gøre noget målrettet her. Og vi må forholde os til at vi ikke reproducere problemet ved at poste en hel årgang ud af uddannelsessystemet uden de nødvendige færdigheder til at læse og skrive.

Der er desværre ikke en quick-fix på dette problem, der kan ikke bare laves en masterplan. Det er individuelle problemer og derfor kræver det individuelle løsninger at bevare disse mennesker på arbejdsmarkedet.

Reklamer

Handlinger

Information
%d bloggers like this: